Asociace pro akumulaci energie (AKU-BAT CZ)

AKU-BAT CZ, z.s. je asociace sdružující nejvýznamnější subjekty aktivní v oblasti akumulace energie.

Rozmanitost členské základny spolku předurčuje náš komplexní pohled na akumulaci jako celek. Členy naší asociace jsou nadnárodní energetické firmy, mezinárodní i tuzemští výrobci baterií, nejvýznamnější hráči na poli obnovitelných zdrojů energie, renomované bankovní domy, univerzity a výzkumné instituce, asociace, průmyslové podniky, energetické poradenské společnosti a právní firmy.

Jsme zakládajícím členem Svazu moderní energetiky, jehož je Jan Fousek (ředitel AKU-BAT CZ) členem představenstva.

Naše vize

Cílem Asociace pro akumulaci energie (AKU-BAT CZ) je prosazovat podmínky pro rozvoj všech druhů akumulace energie (baterie, Power 2 gas, Power 2 heat aj.).

Jako vůbec první asociace svého druhu v regionu střední a východní Evropy vznikl AKU-BAT CZ v reakci na současný boom urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů energie a v důsledku toho nutnosti akumulovat elektrickou energii. Jsme přesvědčeni, že akumulace dělá z obnovitelných zdrojů baseloadový zdroj a že pokud chce ČR splnit své klimatické závazky a neztrácet tempo se zbytkem Evropy, musí stát přestat bránit jejímu rozvoji.

Tlakem na změnu příslušné legislativy usilujeme o vytvoření základních pravidel pro akumulaci, která u nás stále chybí.

Naše cíle

• Zavedení pojmu akumulace do energetického zákona včetně zakotvení nové podnikatelské činnosti v energetice se samostatnou kategorií licence
  • Vzájemná spolupráce subjektů aktivních v celém spektru služeb spojených s akumulací, e-mobilitou, výstavbou a servisem energetických zdrojů
  • Pomoc s organizováním tendrů na výstavbu akumulačních zařízení a zprostředkování kontaktu s našimi členy z široké škály výrobců baterií (BESS), elektroinstalačních firem, poradenských společností, softwarových firem, bank apod.
  • Podpora rozvoje elektromobility
  • Využití akumulace jako prvku flexibility, pro rozvoj obnovitelných zdrojů, e-mobility, agregace a dalších
  • Podpora využití akumulace v průmyslu
  • Umožnit i samostatně stojícím bateriím stát se běžnou součástí elektrické sítě

Vedení asociace

Robert Vinický

Local Energies by E.ON

Hlavní členové asociace

Skupina Decci je česká společnost, která vlastní a provozuje fotovoltaické elektrárny pod jednotnou obchodní značkou FVE CZECH. Tato značka zahrnuje soubor technických řešení, designu, provozních manuálů a řídicích systémů provozu fotovoltaických elektráren.
Local Energies staví a provozuje průmyslové elektrické rozvodné sítě se zaměřením na stabilní a plynulé dodávky energie, dodává služby v oblasti stabilizace napětí pro průmyslové zákazníky a nabízí nové koncepty poskytování podpůrných služeb. Local Energies kombinuje výhodu flexibilní firmy s know-how nadnárodní skupiny E.ON. Své služby nabízí především B2B zákazníkům, jako jsou realitní developeři, průmyslové podniky a nákupní centra.
Nimble energy je exkluzivním partnerem společnosti Alfen, jež zaujímá důležitou roli jako propojující partner elektrické rozvodné sítě. Širokou škálou vlastních produktů a dlouholetou zkušeností v integraci energetických systémů usiluje Alfen o vybudování elektrické sítě budoucnosti – spolehlivé, udržitelné a inovativní.
Systémy SIESTORAGE od Siemens jsou kombinací nejpokročilejší výkonové elektroniky pro aplikace v rozvodné síti a nejmodernějších, vysoce výkonných Li-Ion baterií. Modulární konstrukce umožňuje, aby se výkon a kapacita přizpůsobily specifickým potřebám a zajišťuje vysokou míru dostupnosti a spolehlivosti.
Skupina ČEZ patří mezi nejvýznamnější ekonomické subjekty v České republice a některých dalších evropských zemích. Hlavní předmět podnikání tvoří výroba, distribuce, obchod a prodej v oblasti elektřiny a tepla; obchod a prodej v oblasti zemního plynu; poskytování komplexních energetických služeb ze sektoru nové energetiky a těžba uhlí. Skupina ČEZ je jednou z deseti největších energetik v Evropě, má více než 8 milionů zákazníků a přes 32 tisíc zaměstnanců.
Skupina Solar Global je přední český producent fotovoltaické energie. Dceřiné organizace realizují výstavbu a servis desítek elektráren, investice v oblasti moderní energetiky, výstavbu střešních FVE a obchodují s elektrickou energií. V listopadu 2017 instalovala společnost první velkokapacitní bateriové úložiště energie v České republice.
Skupina Solartec Holding projektuje a realizuje fotovoltaické systémy a elektrárny na rodinné domy i volné plochy. Široká nabídka řešení od Solartec pokrývá napájení specializovaných průmyslových aplikací, elektrifikaci míst bez elektrické energie nebo zakázkovou výrobu a servis fotovoltaických panelů.

Další členové asociace