AKU-BAT CZ

AKU-BAT CZ, z.s. je asociace sdružující nejvýznamnější subjekty aktivní v oblasti akumulace energie.

Jejími členy jsou nadnárodní energetické firmy, mezinárodní i tuzemští výrobci baterií, nejvýznamnější hráči na poli obnovitelných zdrojů energie, průmyslové podniky, energetické poradenské společnosti, právní firmy a výzkumné instituce.

Naše vize

Cílem AKU-BAT CZ je prosazovat podmínky pro rozvoj elektrické energie z baterií.

Jako vůbec první asociace svého druhu v České republice chceme svou činností přispět k vnímání energie z baterií jako plnohodnotného zdroje a širší integraci bateriových systémů do elektrické rozvodné sítě.

Asociace vznikla v reakci na současný boom urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů energie, a v důsledku toho nutnosti akumulovat elektrickou energii.

Priority a zájmy asociace

• prosazení akumulace jako důležitého stabilizačního prvku pro zajištění rovnováhy energetické soustavy ČR,
  • možnost aktivně využívat bateriového úložiště jako zdroje podpůrných služeb a pro vlastní potřebu,
  • úprava pravidel trhu pro podporu skladování elektřiny a úprava síťového kodexu pro akumulaci,
  • aplikace tarifů regulovaných plateb cen elektřiny,
  • úzká koordinace s provozovatelem přenosové soustavy a provozovateli distribučních sítí,
  • spolupráce s evropskými zájmovými skupinami a členství v důležitých asociacích k vytvoření koordinovaného tlaku na Evropskou komisi pro vytvoření závazných pravidel pro akumulaci energie.

Tři závazné cíle

• legislativní zakotvení bateriových systémů a dalších forem akumulace,
  • doplnění kategorie licencí na BESS (Bateriové Energetické Skladovací Systémy) na stejném principu jako PVE a jiné zdroje akumulace energie nebo přeměny na jinou skladovatelnou formu energie,
  • regulační využití BESS jako prvku podpůrných služeb.

Vedení asociace

výkonný ředitel

Jan Fousek

výkonný ředitel

předseda představenstva

František Smolka

předseda představenstva

člen představenstva a ředitel pro rozvoj

František Vašek

a ředitel pro rozvoj

Martin Panáč

Jan Šamal

Jan Patřičný

Jaromír Řehák

Jan Konrád

Hlavní členové asociace

Alfen zaujímá důležitou roli jako propojující partner elektrické rozvodné sítě. Širokou škálou vlastních produktů a dlouholetou zkušeností v integraci energetických systémů usiluje Alfen o vybudování elektrické sítě budoucnosti – spolehlivé, udržitelné a inovativní.
Skupina Decci je česká společnost, která vlastní a provozuje fotovoltaické elektrárny pod jednotnou obchodní značkou FVE CZECH. Tato značka zahrnuje soubor technických řešení, designu, provozních manuálů a řídicích systémů provozu fotovoltaických elektráren.
innogy je zavedená evropská energetická společnost. Se svým zaměřením na obnovitelné zdroje, síť a infrastrukturu a retail je dobře připravena na práci v právě vznikajícím moderním, dekarbonizovaném, decentralizovaném a digitálním energetickém světě. innogy chce poskytovat inovativní a udržitelné produkty a služby, aby pomáhala využívat energii efektivněji a zlepšovat tak kvalitu života.
Systémy SIESTORAGE od Siemens jsou kombinací nejpokročilejší výkonové elektroniky pro aplikace v rozvodné síti a nejmodernějších, vysoce výkonných Li-Ion baterií. Modulární konstrukce umožňuje, aby se výkon a kapacita přizpůsobily specifickým potřebám a zajišťuje vysokou míru dostupnosti a spolehlivosti.
Skupina Solar Global je přední český producent fotovoltaické energie. Dceřiné organizace realizují výstavbu a servis desítek elektráren, investice v oblasti moderní energetiky, výstavbu střešních FVE a obchodují s elektrickou energií. Solar Global také nově staví 1 MWh velkokapacitní bateriové úložiště energie ve Zlínském kraji.
Skupina Solartec Holding projektuje a realizuje fotovoltaické systémy a elektrárny na rodinné domy i volné plochy. Široká nabídka řešení od Solartec pokrývá napájení specializovaných průmyslových aplikací, elektrifikaci míst bez elektrické energie nebo zakázkovou výrobu a servis fotovoltaických panelů.
Unicorn je dynamická skupina společností nabízející rozsáhlé informační systémy a řešení v oblasti informačních a komunikačních technologií. Patří mezi největší firmy v České republice a je významným dodavatelem řešení na evropském trhu IT, na evropském energetickém trhu působí už více než 15 let.

Další členové asociace