Asociace pro akumulaci energie a baterie (AKU-BAT CZ)

AKU-BAT CZ, z.s. je asociace sdružující nejvýznamnější subjekty aktivní v oblasti akumulace energie.

Rozmanitost členské základny spolku předurčuje náš komplexní pohled na akumulaci jako celek. Členy naší asociace jsou nadnárodní energetické firmy, mezinárodní i tuzemští výrobci baterií, nejvýznamnější hráči na poli obnovitelných zdrojů energie, renomované bankovní domy, univerzity a výzkumné instituce, asociace, průmyslové podniky, energetické poradenské společnosti a právní firmy.

Jsme zakládajícím členem Svazu moderní energetiky, jehož je Jan Fousek (ředitel AKU-BAT CZ) členem představenstva.

Naše vize

Cílem Asociace pro akumulaci energie a baterie (AKU-BAT CZ) je prosazovat podmínky pro rozvoj všech druhů akumulace energie (baterie, Power 2 gas, Power 2 heat aj.).

Jako vůbec první asociace svého druhu v regionu střední a východní Evropy vznikl AKU-BAT CZ v reakci na současný boom urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů energie a v důsledku toho nutnosti akumulovat elektrickou energii. Jsme přesvědčeni, že akumulace dělá z obnovitelných zdrojů baseloadový zdroj a že pokud chce ČR splnit své klimatické závazky a neztrácet tempo se zbytkem Evropy, musí stát přestat bránit jejímu rozvoji.

Tlakem na změnu příslušné legislativy usilujeme o vytvoření základních pravidel pro akumulaci, která u nás stále chybí.

Naše cíle

• Zavedení pojmu akumulace do energetického zákona včetně zakotvení nové podnikatelské činnosti v energetice se samostatnou kategorií licence
  • Vzájemná spolupráce subjektů aktivních v celém spektru služeb spojených s akumulací, e-mobilitou, výstavbou a servisem energetických zdrojů
  • Pomoc s organizováním tendrů na výstavbu akumulačních zařízení a zprostředkování kontaktu s našimi členy z široké škály výrobců baterií (BESS), elektroinstalačních firem, poradenských společností, softwarových firem, bank apod.
  • Využití akumulace jako prvku flexibility, pro rozvoj obnovitelných zdrojů, e-mobility, agregace a dalších
  • Podpora využití akumulace v průmyslu
  • Umožnit i samostatně stojícím bateriím stát se běžnou součástí elektrické sítě

Vedení asociace

Jan Konrád

Unicorn

Hlavní členové asociace

Skupina Decci je česká společnost, která vlastní a provozuje fotovoltaické elektrárny pod jednotnou obchodní značkou FVE CZECH. Tato značka zahrnuje soubor technických řešení, designu, provozních manuálů a řídicích systémů provozu fotovoltaických elektráren.
Innogy je zavedená evropská energetická společnost. Se svým zaměřením na obnovitelné zdroje, síť a infrastrukturu a retail je dobře připravena na práci v právě vznikajícím moderním, dekarbonizovaném, decentralizovaném a digitálním energetickém světě. Innogy chce poskytovat inovativní a udržitelné produkty a služby, aby pomáhala využívat energii efektivněji a zlepšovat tak kvalitu života.
Nimble energy je exkluzivním partnerem společnosti Alfen, jež zaujímá důležitou roli jako propojující partner elektrické rozvodné sítě. Širokou škálou vlastních produktů a dlouholetou zkušeností v integraci energetických systémů usiluje Alfen o vybudování elektrické sítě budoucnosti – spolehlivé, udržitelné a inovativní.
Systémy SIESTORAGE od Siemens jsou kombinací nejpokročilejší výkonové elektroniky pro aplikace v rozvodné síti a nejmodernějších, vysoce výkonných Li-Ion baterií. Modulární konstrukce umožňuje, aby se výkon a kapacita přizpůsobily specifickým potřebám a zajišťuje vysokou míru dostupnosti a spolehlivosti.
Skupina Solar Global je přední český producent fotovoltaické energie. Dceřiné organizace realizují výstavbu a servis desítek elektráren, investice v oblasti moderní energetiky, výstavbu střešních FVE a obchodují s elektrickou energií. Solar Global také nově staví 1 MWh velkokapacitní bateriové úložiště energie ve Zlínském kraji.
Skupina Solartec Holding projektuje a realizuje fotovoltaické systémy a elektrárny na rodinné domy i volné plochy. Široká nabídka řešení od Solartec pokrývá napájení specializovaných průmyslových aplikací, elektrifikaci míst bez elektrické energie nebo zakázkovou výrobu a servis fotovoltaických panelů.
Unicorn je dynamická skupina společností nabízející rozsáhlé informační systémy a řešení v oblasti informačních a komunikačních technologií. Patří mezi největší firmy v České republice a je významným dodavatelem řešení na evropském trhu IT, na evropském energetickém trhu působí už více než 15 let.

Další členové asociace