Vznik nové pracovní skupiny AKU-BAT a uspořádání jejího prvního webináře

V rámci asociace AKU-BAT vznikla další pracovní skupina, tentokrát zaměřená na agregaci flexibility. Její první aktivitou bylo uspořádání webináře Příležitosti na trhu s flexibilitou - Podpůrné služby a agregace, který organizoval AKU-BAT společně se svými členy Unicornem a Nano Energies. Na webináři vystoupili nejen zástupci organizátorů, ale i zástupci ČEPS a EY ČR. Posluchačů se přihlásilo přes 300! Na následující odkazech se můžete dočíst více o webináři nebo o pracovní skupině.

Technická pracovní skupina AKU-BAT uspořádala další webinář

Technická pracovní skupina asociace AKU-BAT uspořádala 25. března další webinář. Tématem bylo připojení baterií k distribuční síti, o kterém poreferovali zástupci distribučních společností, provozovatele přenosové soustavy, Energetického regulačního úřadu, členové AKU-BATu a další. Webináře se zúčastnilo přes 100 posluchačů, kterým děkujeme za účast a diskuzi. Program webináře je ke zhlédnutí zde.

AKU-BAT v reportáži pořadu Nedej se! v České televizi

V neděli 21. března byla na ČT2 odvysílána reportáž pořadu Nedej se! na téma Obnovitelné Česko?. Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT se podílela na přípravách reportáže a ředitel AKU-BATu Jan Fousek v reportáži také vystoupil. Zhlédnout ji můžete zde.

Reportáž v Hlavních událostech na ČT1 – pozměňovací návrh k akumulaci stále neschválen

Ve středu 17. února byla v Hlavních událostech na ČT1 odvysílána reportáž o aktuální situaci kolem novely energetického zákona. Tentýž den proběhlo jednání Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, který však pozměňovací návrh k akumulaci iniciovaný Asociací pro akumulaci energie AKU-BAT neakceptoval a návrh byl stažen. O jeho nové podobě se bude jednat již příští týden 25. 2. na online zasedání, kterého se zúčastní všichni klíčoví hráči (MPO, ERÚ, ČEPS, ČEZ, E.ON, PRE, EPH, TS ČR a AKU-BAT). Setkání iniciovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu, které se zavázalo připravit vlastní pozměňovací návrh k akumulaci a předložit jej Sněmovně k druhému čtení. Reportáž z Událostí na ČT1 můžete zhlédnout zde a článek shrnující situaci zde.

Proběhlo první čteny novely energetického zákona!

Také díky mnohaleté usilovné snaze AKU-BATu došlo konečně v úterý 26. 1. k prvnímu čtení novely energetického zákona ve Sněmovně (záznam zde). Garančním výborem novely byl stanoven Hospodářský výbor a navíc mu byla zkrácena lhůta na projednání na 30 dnů. V druhé půlce února by se měla uskutečnit schůze výboru, na které budou předloženy pozměňovací návrhy (PN), včetně námi iniciovaného PN k akumulaci, ze kterého se, jak doufáme, stane tzv. výborový pozměňovací návrh. Následně proběhne druhé a třetí čtení ve Sněmovně, schválení Senátem a podpis prezidenta. Pokud by vše proběhlo bez problémů, novela energetického zákona by mohla vejít v platnost v dubnu/květnu. Držme si palce i nadále!

Rozhovor s Janem Fouskem na Obnovitelně.cz

Výkonný ředitel asociace AKU-BAT Jan Fousek poskytl rozhovor pro portál Obnovitelně.cz, ve kterém zodpověděl dotazy ohledně bateriových úložišť a novely energetického zákona, jejíž první čtení se má uskutečnit již 26. 1. Rozhovor si můžete přečíst zde.